O nama

RADIO ATTACK – „community radio“/radio u zajednici

Radio kao medij služi za prijenos informacija pa tako i „community radio“ ili radio u zajednici služi kao alat za komunikaciju i razvoj iste. Radio u zajednici je participativni radio i kao takav podupire načela pristupa i sudjelovanja, volonterstva, različitosti i samostalnosti. Potiče na angažman i razvoj zajednice razmjenom i transparentnošću informacija s obzirom na interese zajednica u pojedinim područjima.

U Hrvatskoj zasad postoji nekoliko primjera radija u zajednici, baziranih na ideji medija koji je sadržajem usmjeren prema potrebama zajednice koja ga okružuje i stvara. Obzirom da prostor udruge već godinama funkcionira kao okupljalište mladih, umjetnika/ica, subkulturnih skupina i brojnih drugih inicijativa, stvorila se aktivna mreža istih koja istražuje i utemeljuje nove umjetničke prakse. Pojačana produkcija kvalitetnih inovativnih sadržaja dovela je do potrebe za medijskom prezentacijom tih aktivnosti u zajednici i rezultirala idejom o pokretanju "community" radija.

Radio Attack je zamišljen kao slobodna platforma u kojoj se program osmišljava i provodi u suradnji s drugim organizacijama i pojedincima/kama u gradu Zagrebu. Ideja radija koji je na ovaj način koncipiran jest da postane društveni centar i time odgovoran za svoju ulogu sjecišta društvenih interesa, a emitiranje postaje sredstvo služenja zajednici gdje slušatelji prepoznaju sebe i identificiraju se sa svojim dijelom zajednice putem ovoga medija. Programom obuhvaćene teme su: nezavisna glazbena produkcija, stvaralaštvo nezavisne kulturne scene, subkulture, aktivizam, politike prema mladima, društvo i civilno društvo, tražitelji/ice azila, LGBTIQ, održivi razvoj i ekologija.

Radijskim programom želimo postići veću vidljivost nezavisne kulture i civilnog društva u medijskom prostoru te afirmaciju nezavisnih umjetnika/ica. Medijski prostor za nezavisnu kulturu važan je ne samo zbog općeg razvoja kulture, nego i zbog afirmacije pojedinaca/ki koji/e stvaraju. Zbog takvog prostora više individua ima priliku razviti svoje kreativne pristupe, što u, često elitističkoj, "mainstream" kulturi nije slučaj.

Community radio ili radio u zajednici je neprofitan, u vlasništvu je zajednice, kontroliran zajednicom i kao takav uključuje sudjelovanje angažiranih i kreativnih autora u stvaranju programa.

Program Radio ATTACK-a je u svojoj eksperimentalnoj fazi odnosno program koji ćete slušati će biti objavljivan, za početak, kroz pilot emisije. Ovaj radio nema frekvenciju, ali svejedno ćemo stvarat sadržaj koji ćete moći čuti uživo putem streama ili, pak, naknadno, putem podcasta.

Radio u zajednici ne postoji samo da bi činio nešto za zajednicu, nego da zajednica učini nešto za sebe, drugim riječima, posjeduje, sudjeluje i određuje vlastito sredstvo komunikacije. Pozivamo vas da u bespućima dosade generičkih informacija i glazbe, prebacite svoju „frekvenciju“ i uključite se u naš program.